Ομιλία σε 22ο Γαβούστημα Καππαδοκών, Φαραγγιανά, 2022

Ομιλία σε 22ο Γαβούστημα Καππαδοκών,  Φαραγγιανά, 2022

Το 22ο Γαβούστημα (αντάμωμα) Καππαδοκών κρατά ζωντανή τη φλόγα της μνήμης για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή, για πρώτη φορά στην Κρήτη.

 Από τις 26 έως τις 28 Αυγούστου, το μεγαλύτερο συναπάντημα των απανταχού Καππαδοκών ζωντάνεψε την παράδοση και τον πολιτισμό στα Φαραγγιανά και το Αποΐνι Ηρακλείου με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και τη συμμετοχή 42 πολιτιστικών συλλόγων από όλη την Ελλάδα. Στο τριήμερο εκδηλώσεων παρουσιάστηκαν τραγούδια και χοροί της Καππαδοκίας, μουσικοχορευτικές παραστάσεις, επιστημονικά συνέδρια, θεατρικά δρώμενα και εκθέσεις φωτογραφίας. 

Στις 28 Αυγούστου, στο Αποίνι, πραγματοποιήθηκε επιστημονική εσπερίδα με θέμα τον Μικρασιατικό Ελληνισμό, στην οποία συμμετείχα ως ομιλήτρια,παρουσιάζοντας το γενικό περίγραμμα και τους στόχους του ερευνητικού προγράμματος της ΕΚΙΜ/ΙΜΚ «Πρόσφυγες και προσφυγικοί πληθυσμοί στην Κρήτη από τον Μεσοπόλεμο μέχρι σήμερα». Η ομιλία εστίασε στους τρόπους αναζήτησης και διερεύνησης αρχειακού υλικού και προφορικών μαρτυριών για την άφιξη και εγκατάσταση των προσφύγων στην Κρήτη.

Στόχος της έρευνας αυτής ήταν η μελέτη και ανάδειξη του ζητήματος της εγκατάστασης και ενσωμάτωσης των προσφύγων σε παγκρήτια κλίμακα από το 1922 μέχρι τις αρχές του 21ου αιώνα.