Μια τελευταία φορά

Μια τελευταία φορά

Το συναίσθημα να επιστρέφεις για τελευταία φορά, σε ένα μέρος που έχεις περάσει πολλές στιγμές της καθημερινότητας, είναι δύσκολο να το περιγράψεις. Μια επανάληψη, που γίνεται συνήθεια με το χρόνο, έρχεται η ώρα να μην είναι συνήθεια πια. Διαδρομές, πρόσωπα, χώροι, συζητήσεις παύουν πια να αποτελούν κομμάτι της ζωής που είχες για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα κι έρχεται η ώρα για εκείνη την τελευταία φορά.

Γέλια, χαρές, αγωνίες, φωνές, ήχοι και σιωπές, βλέμματα αυστηρά και κατανόησης, αντικείμενα που είχες «δικά σου» προσωρινά και τώρα αποχωρίζεσαι, το καθένα ξεχωριστά και όλα μαζί βρίσκουν τη θέση τους στα «συρτάρια» της μνήμης. Τα φυλάσσεις σε γωνιές του μυαλού και της ψυχής, σαν «φυλαχτά» που θα έχεις, καθώς προχωράς σε επόμενες διαδρομές, μα και σαν «σταθμούς», για να ξαποσταίνεις, επιστρέφοντας νοητά σε όσα έζησες κάποτε. Μια τελευταία φορά, λοιπόν, οι στιγμές έρχονται και φεύγουν, από το παρόν μεταφέρονται στο παρελθόν και μένουν εκεί, για να τις κουβαλάς μαζί σου σε νέες διαδρομές.

Κι έτσι ξαφνικά, για άλλη μια φορά, διαπιστώνω μια σκέψη μου: «Είμαστε οι μνήμες μας και ό,τι μένει στις μνήμες των άλλων». Φεύγοντας από ένα μέρος, έναν τόπο, μια «συνήθεια» μπορεί να μην παίρνουμε μαζί μας τίποτα, πέρα μονάχα από τις μνήμες μας. Ωστόσο, αυτές είναι το πιο σημαντικό που μπορούμε να δημιουργούμε στο πέρασμα του χρόνου. Στιγμές και μνήμες. Με την ευχή να είναι όσο το δυνατόν πιο όμορφες οι στιγμές και ακόμα πιο όμορφα αξέχαστες οι μνήμες τους.

Τη σκέψη μου αυτή ήρθε να επιβεβαιώσει, λες και τη διαισθάνθηκε, ένα πρόσωπο από εκείνα που και η ίδια πρόκειται να αποχωριστώ σε αυτό το στάδιο της καθημερινότητάς μου. Σε αυτήν τη δική μου, νέα, «τελευταία φορά» δυο λόγια έρχονται να συνοδέψουν ό,τι είχα ως τώρα δημιουργήσει στη μνήμη μου. Κι αυτά τα λόγια αποτελούν μια ικανοποίηση πως κάτι όμορφο θα μείνει και στη μνήμη των άλλων,  είτε μένουν είτε φεύγουν επίσης.

Γιατί, κάθε τελευταία φορά, κρύβει μέσα της ένα ξεχωριστό νόημα, μια αλλιώτικη σημασία, χάρη σε όλες εκείνες τις στιγμές, που υπήρξαν πριν από αυτήν την τελευταία.  Να το θυμάσαι αυτό σε κάθε βήμα, σε κάθε διαδρομή, σε κάθε προορισμό. Γιατί, ακόμα κι αν είναι η τελευταία φορά, ίσως κάποτε να έρθει η στιγμή που θα επιστρέψεις. Στις μνήμες σου και στις μνήμες των άλλων.

Ε. Ψ.