Ακροβατώντας

Ακροβατώντας

Συχνά, σε στιγμές της καθημερινότητάς μας, ακροβατούμε ανάμεσα σε αποφάσεις, ανάμεσα στο χρόνο, ανάμεσα σε σκέψεις και συναισθήματα. Συχνά γινόμαστε έτσι οι ίδιοι ακροβάτες και ταλαντευόμαστε να βρούμε μια ισορροπία στη ρευστότητα του κόσμου.

Κάποιες φορές, πάλι, αποζητάμε και να γίνουμε  θεατές σε άλλους ακροβάτες, εκείνους τους πραγματικούς που ακροβατούν σε αληθινά σχοινιά και κινούμενα αντικείμενα, αναζητώντας μέσα από τον κίνδυνο τον εαυτό τους. Εκείνοι οι αλλιώτικοι ακροβάτες ακροβατούν για να ζήσουν, ζουν για να ακροβατούν και μοιάζει σαν να επιθυμούν να μαγνητίσουν τα βλέμματα, για να κερδίσουν το χειροκρότημα του κόσμου. 

Πόσο διαφορετικά κοιτάζουν τη ζωή αυτοί οι ακροβάτες, καθώς πλησιάζουν και απομακρύνονται από τον κόσμο, λες και έχει άλλες ισορροπίες η δική τους ζωή, λες και δεν γνωρίζουν από κινδύνους, καθώς, άφοβοι, αψηφούν καθετί και ανεβαίνουν ψηλά να αιωρηθούν σαν σε όνειρο.

Ριψοκίνδυνες ψυχές και ανήσυχα πνεύματα οι ακροβάτες, αφιερωμένοι στο να προσφέρουν τον εαυτό τους ως θέαμα για να νιώσουν ότι ζουν. Έτσι απλά, σε μια παράσταση λίγων δευτερολέπτων, αφιερώνεται όλη τους η ζωή. Λίγα δευτερόλεπτα που προστίθενται και δημιουργούν στιγμές που ισορροπούν αιώνια στο χρόνο, κρατώντας μέσα τους κάθε ανάσα και κάθε μνήμη.

Άνθρωποι σπάνιοι μα και συνηθισμένοι οι ακροβάτες, δε σταματούν να υπενθυμίζουν το ατέλειωτο όριο των ορίων μας ως πλάσματα αυτού του κόσμου, ενός κόσμου που ασταμάτητα ακροβατούν σε αυτόν οι ισορροπίες μας. 

Σε μια συνεχή δοκιμασία της αντοχής, της υπομονής, της ταχύτητας, της ψυχής που επιζητά το χειροκρότημα για να αντέξει το βάρος του κόσμου, για να εξαφανίσει μαγικά ό,τι την κρατά φυλακισμένη, για να σπάσει τις αλυσίδες και να ελευθερωθεί, βρίσκοντας ξανά την ισορροπία. 

Πολλές οι σκέψεις που ξεπήδησαν παρακολουθώντας κι η ίδια ένα εντυπωσιακό θέαμα λίγων δευτερολέπτων, ένα θέαμα που πάγωσε το χρόνο και ισορρόπησε σε μια στιγμή για να μείνει στη μνήμη. 

Ακροβάτες οι άνθρωποι, συνεχίζουν από γενιά σε γενιά να ισορροπούν ανάμεσα στο χρόνο και τη στιγμή, ανάμεσα σε οφθαλμαπάτες και αλήθειες, ανάμεσα στην ασφάλεια και τον κίνδυνο, ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι, ανάμεσα στον εαυτό μας και τους άλλους, ανάμεσα στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον.